
Hoe zien mijn lessen er precies uit?
Tijdens de lessen komen bekende nummers in verschillende genres aan bod. Zo verkennen we verschillende richtingen, zodat je uiteindelijk zelf kan beslissen wat je het leukst vindt of waarin je je verder wenst te specialiseren. Wat je ook verkiest: je zal merken dat steeds dezelfde akkoorden en ritmes terugkeren, maar dan op andere tempo’s of met andere klanken.
Laat ik beginnen met zeggen dat, hoewel het een handig hulpmiddel kan zijn, kennis van notenleer niet vereist is. Indien gewenst kan ik het je aanleren, maar de meeste gitaristen starten met akkoorden (drie en vier klanken) via akkoorddiagrammen. Aan de hand van variërende ritmes leer ik je deze kennen, zodat je niet blijft hangen in één bepaald slagritme.
Om zowel akkoorden als solo’s te leren spelen, leg ik je de tabs uit (het tablatuursysteem) – dit zijn de nummertjes op gitaarpartituren. Voor solo’s wordt heel vaak gebruikt gemaakt van de majeur, mineur of pentatonische toonladders, al dan niet in hun vijf posities. Ook hierin kan je je bij mij verdiepen.
Laat dit alles je vooral niet afschrikken. De meeste gitaristen spelen heel hun leven niet meer dan open en barré akkoorden, of zelfs powerchords (voor metalfans).
Zij die al langer gitaar spelen maar er zich nog verder in wensen te verdiepen, laat ik kennis maken met de gehele gitaarnek, zowel om akkoorden over de hele nek te kunnen gebruiken als om het latere solowerk aan te kunnen.
Zo bekijken we ook de theoretische kant van het gitaarspelen: het opbouwen van akkoorden, zowel in grondligging als in omkering spelen, klein of groot samenstellen en harmoniseren (melodie bovenop de akkoorden spelen).
Bovendien is er ook de optie om de akkoorden met hun tensions door te nemen, alsook hierover te soleren of improviseren.
Ook uitleg over de verschillende modi, alternatieve toonladders, en arpeggio’s enz. kan je krijgen om deze in alle toonaarden en over de bijpassende akkoorden te leren spelen (bv: waarom past een ionische toonladder niet zo goed over een C mineur akkoord of een A mineur akkoord ???? enz).
Ook komen het CAGED-systeem, de kwintencirkel en triads op verschillende string groupings aan bod.